Een werknemer heeft in uitzonderlijke situaties recht op een billijke vergoeding. Kort samengevat bestaat recht op een billijke vergoeding indien de werkgever in zaken rondom ontslag ernstig verwijtbaar handelt. De wet kent verschillende billijke vergoedingen, te weten: in geval van ontbinding, na beëindiging van de arbeidsovereenkomst van rechtswege en na ontslag op staande voet. Indien u recht denkt te hebben op een billijke vergoeding, kunt u een verzoek doen bij de kantonrechter. Het is verstandig om in dat geval de bijstand van een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Een arbeidsrecht advocaat kan u helpen bij het inschatten van uw kansen. Het verzoek aan de kantonrechter om een billijke vergoeding ten laste van dewerkgever toe te kennen, dient de werknemer binnen twee maanden na ontbinding, beëindiging of ontslag in te dienen. De kantonrechter zal aan de hand van de omstandigheden van het geval beoordelen of de werkgever een billijke vergoeding schuldig is aan de werknemer.
Een wettelijke richtlijn voor de hoogte van de billijke vergoeding bestaat niet. Wel heeft de Hoge Raad een aantal ‘gezichtspunten’ opgesomd voor de hoogte van een billijke vergoeding. Een arbeidsrecht advocaat kan u bijstaan in dit proces en kan controleren of de hoogte van de vergoeding ‘billijk’ is aan de hand van deze gezichtspunten.
In verband met beëindiging van het dienstverband is de werkgever de werknemer in de regel de wettelijke transitievergoeding verschuldigd. Daarnaast kan de rechter in sommige gevallen dus ook een zogenaamde billijke vergoeding toekennen. Een werknemer kan in verschillende situaties aanspraak maken op een billijke vergoeding:
Bij de billijke vergoeding bij ontslag wordt rekening gehouden met verschillende factoren. Ten eerste is de mate van verwijtbaarheid van de werkgever erg belangrijk voor het toekennen van een billijke vergoeding. Voor de hoogte van de billijke vergoeding bij ontslag kan er met de gevolgen van het ontslag rekening worden gehouden. Daarbij kan er mede worden gelet op het loon wat de werknemer zou hebben ontvangen als het ontslag zou zijn vernietigd. De hoogte van een billijke vergoeding staat dus niet vast. Het hangt altijd af van de omstandigheden van het geval.
Wilt u er zeker van zijn dat u een zo hoog mogelijk billijke vergoeding krijgt of wilt u advies over de procedure omtrent het aanvragen van de billijke vergoeding?
Uw situatie doorspreken?