Tegenwoordig kunnen we er bijna niet meer omheen: zzp’ers, freelancers en andere flexibele krachten. Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze krachten en het heeft voor zowel de werk- /opdrachtgever als de zelfstandige voordelen. De opdrachtgever is niet meer gebonden aan bepaalde verplichtingen, zoals het betalen van premies voor verzekeringen en loopt ook minder risico bij ziekte. Voor de zelfstandige betekent het vaak een hoger bruto salaris en meer vrijheid in het bepalen van werk. In de praktijk blijkt alleen dat dit laatste vaak niet het geval is.
Veel zzp’ers werken in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met een dienstverband. Zij kunnen dan niet zelf bepalen wanneer zij werken en dienen zich te richten naar de werktijden van de opdrachtgever. Ook werken ze soms jaren bij één opdrachtgever. Er kan dan worden gesproken van schijnzelfstandigheid en dat voldoet niet aan de wet DBA (wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Volgens deze wet zijn opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie. Als je als zzp’er werkt, maar je niet voldoet aan de voorwaarden van zelfstandigheid dan is er sprake van schijnzelfstandigheid en vanaf 2025 gaat de belastingdienst hier strenger tegen optreden. De opdrachtgever kan dan een naheffing krijgen en vanaf 2026 ook boetes.
Volgens de wet DBA zijn er verschillende factoren om te bepalen of iemand echt als zelfstandige kan worden beschouwd. Hieronder valt bijvoorbeeld het zelf kunnen inplannen van werkzaamheden en deze ook naar eigen invulling mogen doen. Bepaalt de opdrachtgever waar, wanneer en welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd, dan kan dit ervoor zorgen dat er eerder sprake is van een verkapt dienstverband. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin de opdrachtnemer geen financiële risico’s draagt en niet zelf verantwoordelijk is voor het op een goede manier afronden van een opdracht.
Voor opdrachtgevers is het dus van belang om te voorkomen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Hierbij is het dus belangrijk dat de zelfstandige zelf zijn of haar werk kan inplannen, maar ook dat hij ander soort werkzaamheden uitvoert dan de reguliere werknemers. Leg daarom altijd goed vast hoe afspraken en opdrachten in de praktijk worden uitgevoerd.
Advies arbeidsrecht advocaat nodig?