Een testament wordt ook wel de uiterste wil van de erflater genoemd. In de uiterste wil legt u uw wensen over de afwikkeling van uw nalatenschap vast. Hierin kunt u onder andere vastleggen wie u benoemt tot erfgenaam, wie u benoemt tot executeur, aan wie u een legaat nalaat en wie u onterft.
Na het openvallen van een nalatenschap kunnen er veel vragen opkomen over de rechten die uit het testament voortvloeien. Hoe werkt het opeisen van een legaat, wat kan ik doen om mijn legitieme portie op te eisen, kan mediation werken om conflicten tussen erfgenamen op te lossen?
Onze advocaten zijn specialisten op het gebied van erfrecht en kunnen u helpen bij alle vragen omtrent de uiterste wil. Neem contact met ons op.
Het kan ook zo zijn dat u het gevoel krijgt dat een testament ten tijde van het opstellen niet op de juiste manier tot stand is gekomen. Bijvoorbeeld door de inhoud van het testament of de omstandigheden waaronder het tot stand is gekomen.
Als in een testament sprake is van een vormfout, bijvoorbeeld doordat het niet is ondertekend door een notaris, dan is het testament nietig. Ook als een erflater ten tijde van het opstellen van het testament wilsonbekwaam was, kan het testament nietig worden verklaard. Een nietig testament wordt geacht nooit te hebben bestaan.
Een notaris toetst de wilsbekwaamheid ten tijde van het opmaken van het testament. Mocht u kunnen bewijzen dat de testateur ten tijde van het opmaken van zijn testament niet handels- of wilsbekwaam was, dan kan een testament nietig worden verklaard. Het is lastig om een testament nietig te verklaren, omdat een testateur niet zomaar met terugwerkende kracht wilsonbekwaam wordt verklaard. Het is lastig te bewijzen dat een erflater daadwerkelijk niet meer zijn of haar wil heeft kunnen bepalen.
Twijfelt u of de de erflater ten tijde van het testeren handelingsonbekwaam was en wilt u het testament aanvechten? Onze erfrecht advocaten kunnen u hierbij helpen. Samen met één van onze erfrecht advocaten zal worden gekeken naar de mogelijkheden. Neem nu contact met ons op.
Naast dat een testament nietig kan worden verklaard, kan een testament in sommige gevallen ook worden vernietigd. Ook bij het vernietigen van een testament is het verstandig juridisch advies van een erfrecht advocaat in te winnen. Als een erflater op grond van dwaling een testament opstelt, kan het testament worden vernietigd. Er is sprake van dwaling als de erflater bepaalde passages of het gehele testament niet had opgesteld als hij een juiste voorstelling van zaken zou hebben gehad. Ook door bedreiging of bedrog van de overledene kan het testament worden vernietigd. De rechtsgevolgen van een vernietigbaar testament blijven van kracht tot het testament daadwerkelijk wordt vernietigd.
Het nietig verklaren of het vernietigen van een testament is een ingewikkelde kwestie. Wilt u weten of er mogelijkheden zijn om in uw geval het testament van een dierbare nietig te laten verklaren of te vernietigen? Onze erfrecht advocaten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het erfrecht. Onze erfrecht advocaten kunnen u voorzien van passend juridisch advies en u helpen bij de mogelijkheden tot het nietig verklaren of het vernietigen van een testament.
Bijstand bij vernietigen testament?