Als één van de ouders van een kind overlijdt en de langstlevende wil hertrouwen, treedt het zogenaamde stiefoudergevaar op. Onze erfrecht advocaten kunnen u helpen bij het voorkomen van dit stiefoudergevaar, maar wat houdt dit nu precies in?
In geval van overlijden van de eerste ouder zal – in het geval de ouder geen uiterste wil heeft gemaakt – de gehele nalatenschap van de overleden ouder, bij het nalaten van een partner en ten minste één kind, naar de langstlevende gaan. Het stiefoudergevaar treedt op als één van de ouders van een kind is overleden en de langstlevende ouder opnieuw in het huwelijk treedt. Het kind heeft vanwege het vooroverlijden van de ouder een niet-opeisbare vordering op zijn langstlevende ouder verkregen. Het stiefoudergevaar bij hertrouwen houdt in dat familie-erfstukken mogelijk bij de stieffamilie terechtkomen. Om dit te voorkomen kunnen wilsrechten worden ingeroepen.
Een erfrecht advocaat kan u adviseren over de mogelijkheden om het stiefoudergevaar zoveel mogelijk te voorkomen. Heeft u vragen over de gevolgen van het hertrouwen van één van uw ouders voor uw positie als erfgenaam? Neem nu contact op en één van onze erfrecht advocaten helpt u graag verder.
Het voelt voor kinderen vaak oneerlijk als bepaalde goederen van hun overleden ouder, door het hertrouwen van de andere ouder, terecht kunnen komen bij de stieffamilie. Een kind kan het stiefoudergevaar voorkomen door het inroepen van zogenaamde wilsrechten.
Ter bescherming van de kinderen uit het eerste huwelijk hebben zij recht op wilsrechten. Deze kunnen jegens zowel de eigen ouder als jegens een stiefouder worden ingeroepen. Hierdoor bestaat de verplichting voor de (stief)ouder om goederen aan het kind over te dragen tot een maximale waarde van de hoogte van de niet-opeisbare vordering.
Is er onenigheid binnen de familie ontstaan? Weigert een (stief)ouder medewerking aan het afgeven van een erfstuk? Of worden er andere goederen overgedragen dan gewenst? Neem contact met ons op.
Conflicten beperken met de stieffamilie?