Een oproepkracht biedt werknemers vaak flexibiliteit, maar een flexibel contract kan ook onzekerheid met zich meebrengen voor de werknemer. De grootste oorzaak van deze onzekerheid zijn de werktijden. Een oproepcontract varieert vaak in werktijden en werkdagen, terwijl een vast dienstverband meer stabiliteit garandeert door een vast aantal uren per week. Maar welke rechten en plichten heb je als werknemer op basis van een oproepcontract?
Definitie van oproepovereenkomst
Een oproepovereenkomst is een arbeidsovereenkomst waarin de omvang van het werk niet vastligt als een vast aantal uren per maand of per jaar. Onder een oproepovereenkomst vallen nul-urencontracten en min-max contracten. Een min-max contract bepaalt hoeveel uur er minimaal per week, maand of jaar een werknemer wordt opgeroepen en hoeveel uur hij/zij maximaal inzetbaar is.
Oproeptermijn
Volgens wetgeving moeten oproepkrachten uiterlijk vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden worden opgeroepen. Deze oproep kan schriftelijk of elektronisch zijn en een WhatsApp-bericht is dus voldoende. Word je als werknemer binnen vier dagen voor aanvang opgeroepen dan ben je niet verplicht om te verschijnen en aan de oproep te voldoen.
Als de werkgever binnen deze termijn de oproep wijzigt of zelfs intrekt heb je als werknemer recht op loon alsof de oproep conform de oorspronkelijke afspraak was uitgevoerd. De termijn van vier dagen kan door een CAO worden verkort, maar deze mag niet korter zijn dan 24 uur.
Per oproep recht op loon
Elke keer als je als oproepkracht wordt opgeroepen en je bent verschenen op de werkvloer heb je recht op minimaal drie uurloon. Ook als je dus minder dan drie uur hebt gewerkt.
Vaste arbeidsomvang
Werkgevers moeten een oproepkracht jaarlijks, uiterlijk in de 13e maand, een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang. Dit aanbod moet minimaal gelijk zijn aan het gemiddelde aantal gewerkte uren in de afgelopen twaalf maanden. Als oproepkracht heb je ten minste een maand om dit aanbod te accepteren, maar je hoeft het aanbod niet te accepteren.
Als de werkgever geen aanbod doet voor een vaste arbeidsomvang heb je als oproepkracht na die 13e maand recht op loon ter hoogte van de gemiddelde arbeidsomvang over de afgelopen twaalf maanden.
Arbeidspatroon
Een oproepovereenkomst kan na drie maanden of na de vierde oproep ongemerkt in een vast dienstverband veranderen. Als een werknemer gedurende drie maanden wekelijks of minimaal twintig uur per maand werkt, ontstaat er een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst. Dit geeft de werknemer het recht om een vast dienstverband te eisen. In de praktijk wordt dit alleen weinig aangenomen omdat een werkgever dit rechtsvermoeden simpel kan weerleggen. De werkgever kan dit doen door aan te tonen dat het om tijdelijk meerwerk gaat. Dit is voornamelijk het geval bij seizoenswerk, denk hierbij aan horecabaantjes in de zomer.
Er zijn dus een aantal regels rond oproepkrachten waar werkgevers zich aan moeten houden. Als je als werknemer goed weet welke rechten en plichten je hebt zorgt dit voor meer zekerheid.
Advies arbeidsrecht advocaat nodig?