Als de arbeidsovereenkomst van een werknemer wordt opgezegd of als de werknemer op staande voet wordt ontslagen is dat een stressvolle periode. Zeker als het ontslag volgens de werknemer onterecht is gegeven. Bij een opzegging van de arbeidsovereenkomst door uw werkgever of bij een ontslag op staande voet is het noodzaak om zo snel mogelijk advies in te winnen van een arbeidsrecht advocaat. Als u te lang wacht, kan het namelijk te laat zijn om het ontslag te doen vernietigen ofwel om het terug te draaien.
De werknemer heeft de bevoegdheid om tot twee maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst een verzoekschrift tot vernietiging van het ontslag bij de kantonrechter in te dienen. Daarin wordt gesteld dat er sprake is van een niet rechtsgeldige opzegging of dat het ontslag op staande voet onterecht is gegeven. Er is bijvoorbeeld sprake van een niet rechtsgeldige opzegging als de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd in strijd met een opzegverbod of als de opzegtermijn niet in acht is genomen. Een ontslag op staande voet is vernietigbaar als daarvoor geen dringende reden bestaat of als van de dringende reden geen onverwijlde mededeling aan de werknemer is gedaan.
Het laten verstrijken van de vervaltermijn kan invloed hebben op het bestaan van een loonvordering en ook op de hoogte van een loonvordering. Zo bleek uit een kwestie die speelde bij de rechtbank Rotterdam. Een werknemer vorderde in kort geding betaling van achterstallig loon. De werknemer was van mening dat de opzegging van de werkgever, gegeven op 24 april 2023, nietig was wegens een ongeldig proeftijdbeding. Volgens de werknemer zou de arbeidsovereenkomst nog hebben voortgeduurd na de opzegging, waardoor zijn recht op loon na de opzegging is voortgezet. De kantonrechter wijst de loonvordering af. De kantonrechter is van oordeel dat de werknemer niet tijdig, derhalve niet binnen de vervaltermijn van twee maanden, een verzoek tot vernietiging van de opzegging heeft ingediend bij de kantonrechter (ECLI:NL:RBROT:2024:1733). Om deze reden is niet vast te komen staan dat de arbeidsovereenkomst na 24 april 2023 nog heeft voortgeduurd. En dus wordt als einddatum van de arbeidsovereenkomst, op welke datum ook het recht op loon is beëindigd, uitgegaan van 24 april 2023.
De bevoegdheid om vernietiging van het ontslag te verzoeken vervalt dus twee maanden na de dag waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Voorkom dat de vervaltermijn verstrijkt, voordat u te laat bent!
Advies arbeidsrecht advocaat nodig?